A La Liga elnökének gondolatai

 

A katalán Diairo Sport interjút készített a La Liga elnökével, Javier Tebasszal. Íme a legfontosabb részek:

Megakadályozható lett volna Messi távozása?

“A válaszom erre egyértelmű igen. Beszéltem Laportával és az elnökséggel személyesen és telefonon is. Megoldást kerestek a gazdasági válság kezelésére. Amennyiben nem emiatt távozott, úgy arra nem tudok reagálni. A klub jövő évi számai majd választ adnak arra, tényleg a gazdasági hiány miatt kellett-e elengedniük. Bár tisztelem a klub döntését, szeretem, ha a dolgok tisztázva vannak. Számomra ez egyértelműen nem gazdasági döntés volt, hanem más.”

“Ha Laporta megállapodott Messivel, az azért lehetett, mert több hónapig támogatta a CVC-megállapodást. Ezért is mondta azt a sajtóban, hogy minden a tervek szerint alakul a hosszabbítással kapcsolatban. Mi több, még kétszer fel is hívott, hogy gyorsítsuk a folyamatot, mert Leo egyre idegesebb a bizonytalanság miatt.”

Miért omlott össze az egész “deal”?

“A Leo távozása előtti utolsó hetvenkét órában minden összeomlott. Szerintem Ferran Reverter (a Barcelona vezérigazgatója) komoly befolyással volt minderre, ez pedig szorosan összekapcsolódik a Szuperligával és a Real Madrid által követett stratégiával is.”

“Úgy vélem, Reverter kiváló pénzügyi szakember, de szerintem nincs felkészülve arra, hogy milyen hatásai lehetnek ehhez hasonló döntéseknek a Barça jövőjére.”

Tehát párhuzamot von a CVC-re kapott nem, illetve a Szuperligára való igen között?

“Igen. Ez egy olyan döntés, mely nagyban befolyásolja a klub jövőjét. Ne felejtsük el, hogy csupán három csapat ellenezte a megállapodást. A negyvenkét spanyol csapat közül harminckilenc elfogadta azt. Nem gondolom, hogy egy Fernando Roig (Villarreal) vagy Peter Lim (Valencia) kaliberű üzletember belemenne hasonlóba, ha rossz lenne számára. A hiba tehát feltételezhetően ebben a három csapatban van. Laporta 2010-ben hagyta ott a Barcelonát, de fel kell fognia, hogy a futball nem olyan már, mint volt tíz évvel ezelőtt.”

Azt akarja mondani tehát, hogy Florentino kihasználja Laportát?

“Szerintem Florentino egy nagyon intelligens figura, José Ángel Sánchez, a Real vezérigazgatója pedig az európai futball térképén óriási hatalommal bír. Eljutottunk ahhoz a ponthoz, hogy Florentino jelen volt a Joan Gamper Kupán. Ki gondolhatott ilyenre korábban? Ez persze nem jelenti azt, hogy kettejük között nem lehet kapcsolat, de azt látni kell, hogy a Barcelona mindaddig támogatta a CVC-vel kötött megállapodást, ameddig a Real nem mondott erre nemet.”

Nem gondolja, hogy az UEFA-nak többet kéne adnia abból a bizonyos tortából a sorozatokban érdekelt csapatoknak?

“Ez szerintem nem gazdasági, hanem hatalmi kérdés. A Szuperliga a nagy klubok erejére épít, arra, hogy a futballt a nagy európai kluboknak kell uralniuk, ők hozzák a döntéseket. Így minden úgy lehet, ahogyan azt ők elképzelték. Ez az ötlet különösen Florentino fejében él még mindig elég erősen. Nem gondolom, hogy Laporta legbelül egyébként így látja. Talán a történések gyors haladása miatt nem volt ideje rájönni, hogy ez az egész nem ő.”

Laporta azt mondta, hogy az előző évben elszenvedett 485 millió euró veszteségből csupán 92 millió euró köthető a koronavírushoz.

“Nem láttam a beszámolókat, de abból, amiről hallani lehetett, úgy vélem ez lehetetlen. Tévedhetek persze, de úgy gondolom, hogy ez a szám sokkal közelebb van 200 millió euróhoz, mint a százhoz.”

“Szerintem Laportáék kozmetikáztak a számokon. Szinte minden idei veszteségüket áttolták az előző évre, ezzel Bartomeu felelősségét még inkább kihangsúlyozván. Így jövőre, mikor az idei számokat kell prezentálniuk, már jóval kevesebb veszteségről kell beszámolniuk. Hasonlóságot vélek felfedezni azzal, ami 2003-ban történt. Akkor Laporta hasonlót akart eljátszani Gasparttal. Problémájuk lehet még ebből szerintem.”

Ön is úgy gondolja, hogy az UEFA túl lazán kezeli az olyan klubokat, mint a PSG vagy a Manchester City?

“A jelenlegi Financial Fair Play-ben az a legrosszabb, hogy mindig utólag cselekszenek. Ebben az ügyben emlékezhetünk arra, amikor a Liga panaszai miatt szankcionálták ezt a két csapatot, a Nemzetközi Sportddöntőbíróság (CAS) azonban felmentette őket. Ezzel egy nagy probléma van: a CAS távolról sem a sport igazságszolgáltatója. Ezt az egészet már az éves zárást megelőzően, nem pedig három éves távlatban kell alkalmazni. A Barçának be kellett már előre tartani a tavalyi bevételükhöz viszonyított fizetési keretet, amely garantálhatom, hogy segített nekik abban, hogy tegyenek egy lépést a válságból való kiút felé. Egyértelmű, hogy a PSG-jelenség elviselhetetlen. Ez egyszerű csalás.”

“Az elmúlt három évben a PSG 800 millió euró értékben kapott tőkeinjekciót. Kereskedelmi jövedelmeik pedig 20 százalékkal magasabbak voltak, mint olyan óriásoké, mint a Barcelona, a Real Madrid vagy a Manchester United. Ez lehetetlen, nincs egyszerűen ennyi hely a piacon. Ha ez tovább folytatódik, az egész topfutball odáig fajul majd, hogy húsz nagy csapatot, húsz különböző sejk irányít majd.”

3.5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
35 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
BarcaForLife

Kemeny!

Mindegy

na? ki hazudik vajon ? 🙂

Mindegy
Olympos

Laporta válasza Tebasnak:

“Javier Tebas beteges megszállottsággal támadja az FC Barcelonát. Mindig azt keresi, hogyan árthat a Barcának és az általunk képviselt értékeknek. A harmóniát és a megértést kereső attitűd helyett mindig is a konfliktusokat és a konfrontációt kereste. Az FC Barcelona szurkolói már nagyon jól ismerik”
.
“Azt veti a szememre, Messi nem maradt az FC Barcelonában, de ezért ő az első számú felelős. Mindig, mindenben ő akar lenni a főszereplő. Más bajnokságok rugalmasabbak voltak az FFP-vel, ezért nem vesztették el legjobb játékosaikat.”

Elnök Úr!

Ön a Barcelona elnöke, önnél a pénz, tehát Ön tudta volna megtartani Messit. Csak nevetségessé teszi magát azzal, hogy a Liga elnökét teszi első felelősnek Messi távozása miatt.

Tebas csak a munkáját végzi, védi a Liga 42 csapatának érdekeit. Egy közösségben viszont előfordul, hogy nem mindenki érdeke érvényesül, lesznek akik adott témában kisebbségben maradnak.

Tebas nem támadja, ellenkezőleg, védi a Barcelonát is. Mert ha nem tartatná be a 2013-ban a Barcelona által is elfogadott, az UEFA FFP-jénél szigorúbb előírásokat, akkor a klubnak nem 1300-1500 milliós bruttó adóssága lenne, hanem már a 2000-t is elérné.

Tebas a RFEF-el együtt pedig a spanyol focit is védi, többek között a Szuperligával szemben.

Tebas – szintén a spanyol szövetséggel karöltve – azzal hogy bírálja azt, hogy lazán kezeli az FFP-t, az UEFA-val is szembe megy. Azaz a maga lehetőségeivel itt is védi a Barcelonát.

Más csapatok pedig azért nem veszítették el a legjobbjaikat, mert felelősen gazdálkodtak. Igaz, ez leginkább az elődjének szól. De elnézve pár hónapos tevékenykedését, Ön sem különb nála. Mert Önnél – amint Koeman épp a minap is nyilatkozta – meg sok a duma. Teszem hozzá, meg a mellébeszélés, a csúsztatás, a terelés, a hárítás.

Elnök Úr!

A Bacelona problémáját nem mások fogják megoldani.

g4brielsmith

Adeyemi, Soler, Kessie, Laporte, Gaya… talán ők erősítést jelentenének a jövő évben

Dr Mouse

Ezek mindent meg tudnak magyarázni….:(

Robi71

Három kátékra kész támadónk van. Depay, de Jong és Femir. Reszkess Bayern! 🙂

Força Barça!

Força Barça!!!!
comment image

Robi71

Én spéci ebben a kérdésben Tebas-nak hiszek…nincs oka hazudni. Hogy mi történt Laporta és Messi között, nem tudom. Szerintem mindketten jól jártak így.

Eminusz

Dani Alves szabaduszo! Csak mondom… 😀

Nagybarcelona

Brathwaite 4 hónapra kidőlt.

Nagybarcelona

Koeman szerint a klub neki köszönheti, hogy van jövője.🤣

Mindegy

😂
Egyébként sztem nem pont úgy gondolta/ mondta ahogy ez magyarul hangzik!

Robi71

Szomorú, hogy jelenleg annak is kell örülni, hogy egy Koeman szintű edzónek is hálásak kell lennünk azért hogy leült a kispadra. Pedig a három bajnokesélyes között nem annyira a keret, mint az edző minősége a legnagyobb különbség. Simeone, Ancelotti vs Koeman.

Força Barça!

Az FC Barcelona hivatalos közleményben tudatta, hogy Martin Braithwaite térdét műteni kell.
A klub nem jósol felépülési időt, de ez minden bizonnyal 3-4 hónap lesz.
Visszatérése valószínűleg már csak 2022-ben lesz esedékes.
https://www.fcbarcelona.com/en/football/first-team/news/2253506/braithwaite-to-undergo-surgery

Bivi76

Sajnos Vinicius Jr. elkezdte lőni a gólokat, Camavinga személyében egy rendkívül tehetséges játékost sikerült szerződtetni a Real Madridnak. Rossz belegondolni, hogy 2022 nyarán Mbappé és Haaland is hozzájuk igazol. Mert ugye nem kérdés hogy a spanyol fővárosba igazol mindkét klasszis. Sebaj, nekünk ott lesz Dani Olmo.

Eminusz

Mi az, hogy nem kerdes??? Miert ne lenne kerdes?? Mitol annyira egyertelmu ez?? Mbappe talan igen, de Haaland?

Bivi76

Szerintem egyértelmű. A világ leggazdagabb csapata, profi, nagyhatalmú elnökkel, felújított stadionnal, 13 – szoros BEK /BL győztes.

Robi71

Nem lesz egy kicsit nagy falat Olmo? Lesz 70 millió…vagy elviszi más?

Bivi76

Camavinga 30 millió volt a Real Madridnak. Akkor mennyit ér Olmo? Kb. 10 milliót,bár én 10 Ft – ot nem adnék érte. Aki egyszer kitette a lábát az FC Barcelona csapatából, annak nincs vissza út.

Faramuci69

Nem értelek, miért nem mészt át akkor a fehérekhez? Mitől olyan szuper tehetség Camavinga? Azért mert francia, reálos vagy fekete?

Bivi76

Soha nem mennék át sehova. Mindig Barcás voltam, vagyok, leszek. Az, hogy nálunk sokkal profibbak, az meg tény. Nem lehet megírni az igazságot? Csak egy példa. Amíg náluk egy francia, Aranylabdás egykori zseni volt az edző, aki zsinórban 3 BL-t nyert, addig nálunk két szerencsétlen, amatőr, no name, spanyol. Aztán lehetne sorolni a többit is.

GoalGero

Reál messze nem a leggazdagabb 🙂

Robi71

Olmo játéklehetőségért ment el. Nem mindenki Messi, hogy 17 évesen felkerüljön a nagy-csapatba. . Szerintem neki itt a helye…igaz, márt itt kellett volna lennie. Fáziselmaradásba vagyunk…nekünk jelenleg csapatgerincet kell felépíteni és nem extrákat igazolni. A drága sztárokat hagyjuk másokra, akik ott tartanak.

Faramuci69

Szerintem jó irány a fiatal, labdabiztos, spanyol (exbarcás) játékosok megkeresése. Minden a pénzről szól, de nekünk ki kell játszani a nosztalgia faktort, ha az hoz 10-20%-ot.
Olmo helyére ott van Dzoboszlai és részben Moriba is 🙂
Nem tudom, hogy bevállna-e, de inkább , mint egy újabb brazil vagy francia.

Robi71

Csúcsdíszt csak akkor veszed meg, ha már megvan a fenyőfa. Csapatot kell építeni és Olmo alapkő leshet. Lépéshátrányban vagyunk és ezt sok szurkolónak nehéz elfogadni….lásd haalandozók.

Robi71

Rakuten nem hosszabbítja meg a szerződését a klubbal.

benedek355

Tebas Ceferin embere. Ceferin érdeke, hogy a Barcelona és a Real ne legyen olyan domináns/népszerű az elkövetkező pár évben. Ha nem ők a legnépszerűbbek, akkor nem tudják elindítani a szuperligát. Tebas (/a liga) szigorú szabályai miatt, nem tudnak úgy erősíteni, mint a többiek.(más kérdés, hogy a Real még így is összehozhatja a két legnagyobb nevet)
Értem én, hogy az egyik indok a szigorra, hogy megóvja a csődtől a klubokat, de itt inkább az érdekek dominálnak és az, hogy az UEFA és az égisze alatt lévő bajnokságok életben maradjanak/ne csak futottak még kategóriába tartozzanak.

GoalGero

Olmo nem rossz játékos de ennyiből jöhetett volna Saul.

De egy ilyen csapatot el tudnék képzelni 3ev múlva akár.

Stegen
Dest Araujo Garcia Baldé/Grimaldo
Olmo Kessie Pedri
Fati Depay Dembelé/Adama/Demir

Sok múlik azon a fiataljaink hogy fejlődnek.Ha Fati ugyan ott folytatja ahol a sérülése előtt én nem félek a jövőtől:)

Zöldbéla

Hamar “kiraktad” a csapatból FDJ-t!

GoalGero

Elfelejtettem😅

Mindegy

meg a világ futballistáinak még vagy 20 %-a…
nem kell ezeket komolyan venni..aki igazán ide vágyik és a klubnak is szüksége van rá az itt van ( Depay) ..Alaba pl jött volna olyan anyagi feltételekkel mint ő ?

35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x