Site icon Barcanoticias

Ez már más kávéház

UEFA Női Bajnokok Ligája elődöntő, odavágó

FC Barcelona Femeni vs Wolfsburg Femenino

    A két csapatnak ez lesz a negyedik tétmérkőzése az UEFA Női Bajnokok Ligája történetében. Az eddigi hármat a Wolfsburg nyerte, a Barca még gólt sem tudott ellenük szerezni.

     Láthatjuk, legutóbb már csak egy gól volt a különbség a két csapat között. Ma ez talán már nem is lesz meg. Sőt! Hazai pályán a gránátvörös-kékek utoljára 63 találkozóval ezelőtt szenvedtek vereséget (2019.02.13 Barca-Huelva 2-3). Hogy mégi mi lehet a vendégek esélye? Egyrészt mert németek, másrészt mert sok a sérült, illetve az abből éppen visszatérő a Barcában.

    A hazai játékosok teljesítményre már nem lehet hatással a mérkőzést megtekintő 90 000 körüli szurkoló. A Real Madrid elleni negyeddöntő visszavágóját ugyanis a női mérkőzésen valaha volt legtöbb néző előtt játszották (91 553 fő).

    A találkozót a 44 éves portugál Sandra Bastos vezeti, aki

    A Futbol Club Barcelona Femeni a Bajnokok Ligája címvédője. A BL-ben a mostanival együtt 9 alkalommal indult, egyszer megnyerte a kupát, egyszer elvesztett egy finálét, kétszer pedig az elődöntőig jutott. Összesített mérlege: 64 mérkőzés, 44 győzelem, 6 döntetlen, 14 vereség, 142-50-es gólarány.

    A kezdetek nem éppen a sikerek korszaka volt. Az első két évtizedben a hölgyek kétszer is megjárták a spanyol második vonalat. Ezen 20 évben csupán egy spanyol kupasikert tudtak felmutatni. A 2007-2008-as feljutást követően évről-évre közelebb kerültek a bajnoki érmekhez. A 2011-2012-es szezontól kezdve már csak a dobogó első két fokán végeztek.

    Jelenleg a hölgyek gyűjteményében 6 bajnoki cím, 8 spanyol kupa, 2 spanyol szuperkupa és 1 Bajnokok ligája trófea díszeleg. Az utóbbi egyben azt is jelentette, hogy az FC Barcelona lett az a Klub, amely elmondhatja magáról, mindkét nem esetében megszerezte a klubszinten elérhető legrangosabb trófeát. A történelmi sikerre vezető szakember Lluís Cortés volt.

    A 2021. július 01-től Jonatan Giráldez vezetóedző irányította csapat az idei BL-sorozatban egyből a csoportkörben kezdte, amit 6 győzelemmel zártak. Mérleg: 6 mérkőzés, 6 győzelem, 24-1-es gólarány. Erre jött a BL-es El Clasico párharc, amelyet a barcás hölgyek kettős győzelemmel (idegenben 3-1 és odahaz 5-2) tudtak le.

    A Femeni hat nappal ezelőtt a Valencia ellen idegenben folytatta szezonbeli veretlenségi, pontosabban 100%-os győzelmi sorozatát. Ehhez jó hír, hogy a héten már a csapattal együtt készült Mariona Caldentey, Asisat Oshoala, Claudia Pina és Caroline Graham Hansen is. A bajnoki cím már megvan, ott már csak az a kérdés, hogy teljes lesz-e a tarolás. Az igazi falat a BL-cím megvédése. Első nehéz lépés a már más kávéházat képviselő Wolfsburg kiejtése. 

    A Barcelona utolsó 5 mérkőzésének végeredménye:

     A Barca hiányzói:

    A Barca kerete:

    A VfR Eintracht Wolfsburgot 1973-ban alapították. A csapat alapító tagja volt a Bundesligának. Az együttes 2003-ban csatlakozott a VfL Wolfsburghoz. Első komoly sikerüket a 2011-2012-es szezonban érték el, másodikok lettek a Bundesligában. Ennek eredményeként indulhattak a 2012-2013-as Bajnokok-ligájában, amit azonnal meg is nyertek. Ebben az évben megnyerték a német bajnoki címet is. Sőt, tripláztak, mert a német kupát is elhódították. Ez azért volt kiemelkedő a német és a világ foci történelmében, mert abban az esztendőben a férfiaknál a Bayern München is ugyanezt tette, triplázott (BL-Bundesliga, Német kupa). A sikerkovács Ralf Kellermann volt, aki 2010. július 01-től 2017. június 30-ig volt a csapat vezetőedzője.

    A Wolfsburg sikerei:

    A Tommy Stroot vezetőedző által irányított hölgyek korán kezdték az idei BL-sorozatot, kvalifikációt kellett játszani a főtáblára kerülésért (Wolfsburg-Bordeaux 3-2 és Bordeaux-Wolfsburg 3-2, tizenegyesekkel 3-0 arányban a Wolfsburg lépett tovább).

   A csoportját 3 győzelmmel, két döntetlennel és egy vereséggel nyerte meg a Juventus, a Chelsea és a Servette előtt. Az elődöntőbe az angol Arsenallal szemben kerültek be (Arsenal-Wolfsburg 1-1 és Wolfsburg-Arsenal 2-0).

    A vendégek 3 fordulóval a vége előtt 4 pont előnnyel vezetik a német bajnokságot. Mérlegük: 19 mérkőzés, 16 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 60-13-as gólkülönbség, 50 pont.

    A zöld-fehérek hétvégén a német kupa elődöntőjében voltak érdekeltek. Ellenfelük a Bayern München volt, amellyel szemben idegenben egy 3-1-es győzelemmel jutottak a döntőbe, egyben hangoltak a barcelonai fellépésre.

    A Wolfsburg utolsó 5 mérkőzésének végeredménye:

    A Wolfsbutg hiányzói:

    A Wolfsburg kerete:

Streamek:

Exit mobile version